All times are UTC - 6 hours [ DST ]




Ask A Question Reply   
Author Message
 

contributions: 3
Replaced timing belt on my 2000 Honda CRv. Followed instructions and triple checked so that cams and crank were at tdc. Started car and appears to run fine. Except when engine reaches normal operating temp idle drops and engine dies .now am getting fuel trim code telling me running rich. What might be the problem? While changing belt I also changed water pump. I also did an idle relearn. Anyone know what may be wrong?


   
Reply with quote  
* Search   
 
User avatar

contributions: 2275
Images: 37
Location: Oregon
when you did your timing belt, did you turn the crank around by hand one full cycle and see if all your timing marks were still all lined up? this way you take all the tensions on the timing components out and can see when the crank that the cams are still lined up.

if it was running fine before and the only thing that has changed is the timing belt work, you might be one tooth off on a cam.


   
Reply with quote  
 

contributions: 3
If I'm one tooth off, would the car still start? What you mentioned did cross my mind. I thought I had checked that but I may not have looked close enough. I'll take off the valve cover and put the crank at tdc and take a look at the cam positions. At least the camshaft have a tdc locating hole that matches up with the cap so it should be relatively easy to check. Thanks for the reply. The car did run fine before, and I didn't do anything more than what was in my post.


   
Reply with quote  
 
User avatar

contributions: 2275
Images: 37
Location: Oregon
yes, the car can start and run with the cam timing off. Especially when it's cold, when the engine gets more fuel normally. After the engine comes up to normal temp and the computer takes control of the fuel and timing it will notice that the engine is not running correctly and try to compensate. So if the engine thinks it is running rich it will cut back fuel at the injectors. If you car is running rich from the timing and not a fuel condition, then cutting fuel through the injectors will not let enough fuel to the cylinder on the get go.

it's just something you should verify.


Attachments:
2000 crv 2.0.jpg
2000 crv 2.0.jpg [ 60.25 KiB | Viewed 3078 times ]
   
Reply with quote  
 

contributions: 3
Darn if I wasn't one tooth off on the exhaust cam sprocket. I guess I just saw wrong, or I didn't have the correct size drill in the line up hole. Whatever the reason, repositioning the belt on that cam sprocket took care of the problem. Doesn't take much to throw everything off! Thank you for the insight!


   
Reply with quote  
Ask A Question Reply   

   Similar Topics   Author   Replies   Views   Most Recent 
New Articles View the first Attachment(s) 1988 Honda Accord Idle Problem...

in Honda

dusabrive

2

2782

Mon May 09, 2016 6:01 pm

Wormos88 View the latest

New Articles View the first low idle when warm

in Oldsmobile

tfortom

1

1010

Mon May 20, 2013 3:22 pm

ProTech View the latest

New Articles View the first Avalance won't warm up at idle

in Chevy Avalanche

jmastny

2

2670

Wed Oct 18, 2017 10:10 am

Tom View the latest

New Articles View the first Pontiac Montana fast idle warm

in Pontiac Montana

whitetr

3

2892

Fri Oct 02, 2015 8:05 pm

carriedi View the latest

New Articles View the first chevy 1991 c1500 doesn't want to idle when warm

in Chevy Silverado

trukr1964

1

1944

Wed Nov 06, 2013 9:52 am

carriedi View the latest

New Articles View the first 1992 Honda Civic Has A Low Idle

in Honda

Guest

1

1898

Tue Dec 11, 2012 9:22 pm

ProTech View the latest

New Articles View the first 2000 Cadillac STS A/C Blows warm on drivers side

in Cadillac

br5489

3

2720

Fri Jul 23, 2010 7:13 pm

butchkaz View the latest


All times are UTC - 6 hours [ DST ]



Search for:
Jump to:  
Contact Us