Electrical problem with 2004 Ford 250 4X4, 5.4 L engine

Ask our auto mechanics for help to all your Ford truck questions now.
Post Reply New Topic
1208doug48
Posts: 1
Joined: Mon Jan 11, 2016 6:22 pm

Electrical problem with 2004 Ford 250 4X4, 5.4 L engine

Unread post by 1208doug48 » Mon Jan 11, 2016 6:33 pm

I have an electrical problem on a 2004 Ford 250 4X4 with a 5.4 engine. The battery is not charging - replaced alternator and still not charging plus the gauges not working. I had it on a diagnostic machine and it said the PCM was bad. I replaced it and the problem is still there. Please can you help me... Thank you.

 

tech3
Posts: 11
Joined: Wed Dec 30, 2015 11:47 am

Re: Electrical problem with 2004 Ford 250 4X4, 5.4 L engine

Unread post by tech3 » Mon Jan 11, 2016 6:50 pm

did you check fusible links?

exactly what did diagnostic machine say?

User avatar
carriedi
Posts: 2267
Joined: Wed Apr 10, 2013 12:42 pm
Location: Oregon

Re: Electrical problem with 2004 Ford 250 4X4, 5.4 L engine

Unread post by carriedi » Mon Jan 11, 2016 7:15 pm

check the brown 18 gauge fusible link on the right side of the engine compartment. (or battery voltage on the orange and light blue wire at the alternator) Then check the yellow and white wire to the alternator. It should have battery power also, but it gets power before the brown fusible link. If they are ok and you have battery voltage there then check fuse #45 (10A) in the left side dash fuse panel.

if fuse #45 is blown check for damaged wires in the steering column for the over drive switch. the wires commonly get broken or worn where the shifter moves back and forth and will short our the fuse.

let me know what you find out please.

Post Reply