All times are UTC - 6 hours [ DST ]




Ask A Question Reply   
Author Message
 

contributions: 4
I have a 2002 ford explorer xlt, the 4x4 module box was gone. I replaced it and now it still won't go into 4x4. Any help as to why? sorry no indicator light on either as to what it is in, 4x4 auto- 4 low-4high none showing.
Any help appreciated.


   
Reply with quote  
* Search   
 
User avatar

contributions: 2275
Images: 37
Location: Oregon
what engine and what is the production date of your truck? 4.0 or 4.6, with or without traction control? there is a early and a late version for wiring.

with no lights on I would be checking fuses, and where did you get the module from? is it a known good unit?


   
Reply with quote  
 

contributions: 4
it was late 2001 (booked as a 2002), has 4.0 has traction control also not working. Fuses all checked and good. I bought it at a wrecking yard, was told it worked.


   
Reply with quote  
 
User avatar

contributions: 2275
Images: 37
Location: Oregon
the lights for the 4wd start from the 4wd module so you should verify that you have the correct starting point. there are two plug in's for the module. one should have the #1 pin a black and white wire that should have battery voltage all the time. the #2 in that connector should be a white wire and that too should have power all the time. #7 a black wire should be ground. #9 a violet and orange wire should be battery voltage in run or acc. #10 an orange wire should be power in start.

you should unplug the module and check the pins in the wire harness for these power and grounds.

On the second plug in, you should have #2 a black and light blue wire grounded and #16 a grey and yellow wire should be battery voltage in run or start.

Check to see if you have all the power and grounds to the module before you do anything else. If they are all good you may have a bad module. You may have a bad switch but you have to start somewhere... and since the module was gone, it would be logical that they removed it because it was bad. However, that doesn't necessarily mean that if the previous owner didn't have a clue what he/she was looking for.


   
Reply with quote  
 

contributions: 4
Thanks so much carriedi. I will check this first. someone told me I have to get the module programmed for my vehicle???


   
Reply with quote  
 
User avatar

contributions: 2275
Images: 37
Location: Oregon
I don't think it needs to be programmed but you may want to use a scanner and look at the module for codes or if it is alive


   
Reply with quote  
 

contributions: 4
I found out that Ford make a boo boo with the early module. If/when you disconnected the battery, it ruined the 4x4 module. Ford has a replacement for it now, but wouldn't cover it with warranty. Thing is, they say it needs to be programmed before it will work.


   
Reply with quote  
 
User avatar

contributions: 2275
Images: 37
Location: Oregon
http://www.ford-trucks.com/forums/64720 ... lem-3.html


   
Reply with quote  
 

contributions: 1
Check to see if you have all the power and grounds to the module before you do anything else. If they are all good you may have a bad module. You may have a bad switch but you have to start somewhere... and since the module was gone, it would be logical that they removed it because it was bad. However, that doesn't necessarily mean that if the previous owner didn't have a clue what he/she was looking for.

________________
Mohsin


   
Reply with quote  
Ask A Question Reply   

   Similar Topics   Author   Replies   Views   Most Recent 
New Articles View the first 2005 Ford Explorer 4.6 V8 wont stay running

in Ford Trucks

ffwagner

1

1540

Sat Jan 12, 2013 8:14 pm

TerryAuto View the latest

New Articles View the first 2007 ford explorer limited v8 PLEASE HELP

in Ford Trucks

cathy

7

3739

Mon Apr 22, 2013 10:13 am

carriedi View the latest

New Articles View the first problem with starting 04 ford Explorer

in Ford Trucks

dfields

3

2025

Wed Jan 02, 2013 12:04 am

butchkaz View the latest

New Articles View the first 2001 Ford Explorer XLT hard start sometimes

in Ford Trucks

bonnie123

7

3413

Mon Sep 16, 2013 12:51 am

carriedi View the latest

New Articles View the first Ford 2010 explorer 4.0 overheating when not accelerating

in Ford Trucks

Gildave

1

3927

Mon Jul 18, 2016 8:28 pm

carriedi View the latest

New Articles View the first 1999 Ford Explorer Brake pedal down

in Ford Trucks

ajhank

3

3169

Thu Feb 25, 2016 11:42 am

carriedi View the latest

New Articles View the first Ford Explorer cruise control stopped

in Ford Trucks

gln607

3

2033

Sat Nov 19, 2016 7:57 pm

carriedi View the latest


All times are UTC - 6 hours [ DST ]



Search for:
Jump to:  
Contact Us