2010 GMC YUKON DENALI HYBRID

Ask our auto mechanics for help to all your GMC truck questions.
Post Reply New Topic
mcharlet
Posts: 5
Joined: Tue Feb 21, 2017 2:05 pm

2010 GMC YUKON DENALI HYBRID

Unread post by mcharlet » Tue Feb 21, 2017 2:08 pm

I have a diagnostic code showing up on my car which is P0521. Can you explain that code to me and tell me what I may need to fix on it.

 

User avatar
carriedi
Posts: 2267
Joined: Wed Apr 10, 2013 12:42 pm
Location: Oregon

Re: 2010 GMC YUKON DENALI HYBRID

Unread post by carriedi » Wed Feb 22, 2017 1:41 am

p0521 has to do with your engine oil pressure. your computer has specs programmed into it that has oil pressure parameters for certain conditions of the engine. You oil pressure sensor reading fell outside the predicted parameters the computer was looking for.

how does your oil pressure look?

mcharlet
Posts: 5
Joined: Tue Feb 21, 2017 2:05 pm

Re: 2010 GMC YUKON DENALI HYBRID

Unread post by mcharlet » Wed Feb 22, 2017 10:51 am

I checked it and it is at 80. What is the fix for this? I haven't drove it since the light came on. It happened 2 days ago. Didn't know if it was something that could be fixed simply or have to go to an auto shop.

User avatar
carriedi
Posts: 2267
Joined: Wed Apr 10, 2013 12:42 pm
Location: Oregon

Re: 2010 GMC YUKON DENALI HYBRID

Unread post by carriedi » Thu Feb 23, 2017 11:57 am

it's not just what the reading is at one time. the computer looks at what the oil pressure is at different times and conditions. Wrong weight oil, dirty oil, plugged oil screen, too much oil pressure, not enough oil pressure... you don't have to stop driving. (Unless the oil pressure drops too low) And if the condition was just a fluke, the light will turn off if the condition corrects itself after a while. In most cases where the light comes on and all the oil conditions have been in the correct range, a bad sensor cured the problem.

mcharlet
Posts: 5
Joined: Tue Feb 21, 2017 2:05 pm

Re: 2010 GMC YUKON DENALI HYBRID

Unread post by mcharlet » Thu Feb 23, 2017 4:39 pm

I had the oil changed about 2 weeks before this happened. Could that have caused it?

User avatar
carriedi
Posts: 2267
Joined: Wed Apr 10, 2013 12:42 pm
Location: Oregon

Re: 2010 GMC YUKON DENALI HYBRID

Unread post by carriedi » Fri Feb 24, 2017 11:46 am

it could... verify they put in the correct oil

Post Reply New Topic