All times are UTC - 6 hours [ DST ]




Ask A Question Reply    Go to page 1, 2  Next
Author Message
 

contributions: 8
Hello,I need HELP Please...'97 ford escort serpentine belt broke,I replaced it... Now it Turns over-But Wont Start/Run??*****Update on this situation*****After Inspecting closely,I noticed that when the belt broke,it got wrapped around the crankshaft,and "became a weedwacker" so-ta-speak,I found it had Wacked the "Crankshaft Position Sensor"... pain in the ^$#$ to replace...NOW she Should FIRE-UP...To my Unbelief " NO" spins over but dont run...I tell ya this,I do know for sure;We've had this car for many yrs,it's been a good one,and Still is{i hope} My EAR "is" TUNED to any engine{my Father was a hellova mechanic,rest his soul} not me,just Basics & a Good ear,Can tell when something's Not right...My 'piont is this**when the engine spins over w/key,it sounds like :? Either:no compression 'like the Valves wasn't working: or something is dragging/hanging up...its hard to put in Words,what it Sounds like,"Just its NOT Normal" Long Winded'yes,but these things Ya Need to Know,Right?,Ok,so I took the 3bolts out of the Valve Cover-Spun it over to SEE "if" Timming belt broke{just a thought}..Valves where funtioning ok..next Checked for FUEL/FIRE, OK on both???So WHY will it Not start?,checked all fuses/ok..I'm old, disabled,But Not recieving disability YET in prosess of fighting the SSA..So money is Non existant..So far its been 17.00 for belt and 22.00 for the CSPS..The car "is" in tight shape...thats why this is Very crazy?? I left our house got 'bout a mile away and i heard{flapity-flapity-flapity} I "thought" a Tire was comming appart,so i pulled over-got out was looking at the 'front tires'{my Tuned Ear heared it from front} Then the motor'just died' I pop the hood, saw the serpentine wrapped all around the crank...said a few foul words,and had the car towed home...Now You Know-as Paul H. would say:The Rest of the Story..If You know please help..Thank You in advance.


Share on FacebookShare on DiggShare on DeliciousShare on TechnoratiShare on TumblrShare on Google+
   
Reply with quote  
* Search   
 
User avatar

contributions: 319
Images: 4
Look carefully at the terminals in the crank sensor connector for one of them being spread apart and also inspect the wires a few inches from it. The belt may have damaged a wire.
But since you have spark, this is not too likely, but you never know.

You also do have fuel pressure, but do you have fuel injector signal. A small test light or a "Noid" light plugged into an injector connector while cranking should blink.
_______________

Be sure to check the Similar questions down this page for more help.


   
Reply with quote  
 

contributions: 8
Terrys Auto,Thank You for Your responce,I will check what You said,"but" aways one of those right..Old school:it has Fire/Fule it should run...Was running perfect,serp belt breaks,now dont run?? Just dont make since??!!, I Dont know electronics at all,"but" it seams to me,it's some thing realy small & stupid keeping it from running,Sensor?? Computor?? Reset?? The Car Just Runs Too Good,other than a pwer stearing leak {bought part-lil swivel connector} suppose to"push to release" ford told me they have NEVER been able to make'em come appart,I tried n couldnt,they say they replace the whole hose..anyway,That leak Drips all over the belt & everything else..I know..its a mess,one day whn got mny will replace..the serp belt was more like mushy jelly than a belt..."but" still runs{ran}great..any clue??


   
Reply with quote  
 
User avatar

contributions: 319
Images: 4
Yes, spark and fuel pressure, but are the fuel injectors getting the electrical signal to actually pulse the fuel into the engine?

One other thing though. Since you have been trying to start so many times, and now you got the crank sensor fixed, maybe the engine is just really flooded. Try cranking with your foot on the gas all the way to the floor. This will usually clear out a flooded engine. It may take a lot lot of cranking, but usually works. If it is just flooded, after 20-30 seconds of cranking, it should start to sound like "Almost wants to start", then slowly get closer and closer to starting, until finally starting.

Or remove the spark plugs, clean them and blow out the cylinders with compressed air if you have any.
_______________

Be sure to check the Similar questions down this page for more help.


   
Reply with quote  
 

contributions: 8
Thanks,I'll try these steps & get back..


   
Reply with quote  
 

contributions: 8
Terrys Auto,I checked cylinders,dry-ok...then I removed the timing cover,& found that the Tbelt & tentioner was bad,Could You please tell me how to alighn my timing marks??...Thanks Tim ) 8-)


   
Reply with quote  
 
User avatar

contributions: 319
Images: 4
This is the best pic i could find of timing belt marks for the 2.0L engine.


Attachments:
File comment: Ford Escort 2.0L timing belt align marks.
Ford-Escort-2.0L-Timing-Marks.gif
Ford-Escort-2.0L-Timing-Marks.gif [ 14.31 KiB | Viewed 2596 times ]
_______________

Be sure to check the Similar questions down this page for more help.
   
Reply with quote  
 

contributions: 8
Terry Auto,Thanks for walking me through this,I looked at at least 30 sites just trying to find a picture of a timing diagram,they ALL tell you "make sure to line up timing marks" but fail to tell/show you how?? But the picture You sent{is} of a '97 2.0 escort right??? I hope to have some income from disability soon,as SOON as "I" get it "YOU" will get it too,Thanks Again Tim...


   
Reply with quote  
Ask A Question Reply    Go to page 1, 2  Next

   Similar Topics   Author   Replies   Views   Most Recent 
New Articles View the first 92 Ford Escort

in Ford Cars

Tibo

1

1798

Fri Nov 28, 2014 10:53 pm

carriedi View the latest

New Articles View the first EXHAUST PROBLEMS Ford Escort

in Ford Cars

jdpril20

1

1492

Sat Jan 23, 2016 3:02 pm

carriedi View the latest

New Articles View the first 2000 ford expidition xlt wont move

in Ford Trucks

bundy150

1

1673

Mon Sep 28, 2015 8:11 pm

carriedi View the latest

New Articles View the first Transmission wont take fluid

in Ford Trucks

kjarvan

1

1300

Sun Feb 15, 2015 4:29 pm

carriedi View the latest

New Articles View the first 92 ford f150

in Ford Trucks

stacey

3

2632

Mon Oct 27, 2014 10:36 am

carriedi View the latest

New Articles View the first Ford F-150 egr problems

in Ford Trucks

earnie

1

1521

Thu Feb 12, 2015 12:04 am

carriedi View the latest

New Articles View the first 2007 ford

in Ford Cars

amanda

1

1720

Sat Nov 22, 2014 5:03 pm

carriedi View the latest


All times are UTC - 6 hours [ DST ]



Search for:
Jump to:  
Contact Us